het motorrijwiel 177

Het motorrijwiel editie 177

het motorrijwiel 177
Red Hand Classics is in 2017 opgericht door Alex Woppenkamp en zoon Nick en geboren uit pure passie voor oldtimers en vooral hun techniek

Van vintage en klassiek tot 3D-productietechniek!

We zijn te gast bij het in 2017 opgerichte Red Hand Classics van Alex Woppenkamp en zijn zoon Nick in het Brabantse Rijen. Het bedrijf is gevestigd in het pand van Divmo Motoren en geboren uit pure passie voor oldtimers en vooral hun techniek. In het bijzonder geldt dat voor Engelse motorfietsen, met een persoonlijke voorkeur voor Rudge en Triumph. Naast restauratie, reparatie, revisie, onderhoud en de productie van onderdelen bemiddelt RHC ook bij inkoop en verkoop en het in bemiddeling nemen van oldtimers. Ook voor een 38-punten-check-up na de winterstalling kun je hier terecht.

Wie is wie?

Het gemotoriseerde tweewielerleven begon voor Alex rond zijn vijftiende met brommers als een ex-politie-DKW, je weet wel, die brommer van oom agent die vaak nét even harder reed dan de jouwe. Maar ook Kreidlers en een Berini. Hij was niet merkbewust. ”Als hij je maar naar school bracht”, aldus Alex, die het via de LTS, MTS en HTS tot fijnmechanicus bracht. Eerst deed hij dat in vaste dienst met wereldwijde klussen en vanaf de jaren negentig als zelfstandig ondernemer. Rond zijn 25e begonnen klassieke motoren de aandacht te trekken. De eerste werd een CZ uit 1950. Daarna begon de fascinatie voor de vooroorlogse modellen van Rudge en Triumph en daarnaast nog enkele Kawasaki driepitters. De collectie motoren en onderdelen groeide gestaag in de bij liefhebbers inmiddels wijd en zijd ontdekte privégarage. Inmiddels was zoon Nick ook aangestoken door het motorvirus en tijdens een beurs in Engeland ontstond het idee om samen Red Hand Classics VOF te beginnen. De grote liefde van beiden voor het merk Rudge zien we terug in het logo, waarin om copyrightproblemen te voorkomen geen rechter-, maar een linkerhand is verwerkt.

het motorrijwiel 177
Hier zien we een deel van de ruim opgezette werkplaats met op de voorgrond één van de favoriete Rudge-modellen van vader en zoon.

Beste motorfietstechnicus

Dat brengt ons bij zoon Nick. Als peuter snapte hij al hoe je boutes en moertjes kon vast- en losdraaien. Voor hij brommer reed, leerde hij – als moeder niet thuis was – rijden op de 1930 Rudge Ulster van zijn vader. Waar andere tieners een baantje in de supermarkt zochten, startte hij op zijn veertiende op de zaterdagen bij Divmo Motoren. Eerst als poetser, maar al snel mocht hij ook helpen in de werkplaats. Hij kocht van zijn verdiensten een Yamaha FS1, die hij als afgeragde ex-‘kroegbrommer’ in België vond en eigenhandig opbouwde. Inmiddels staat er 20.000 kilometer op de teller. Ondertussen behaalde hij het ene diploma na het andere: Engineering werktuigbouwkunde niveau 4, Motorfietstechnicus niveau 2, Eerste motorfietstechnicus niveau 3 en Technisch specialist personenauto’s niveau 4. Dit laatste omdat er nog geen opleiding bestaat voor technisch specialist motorfietsen. In 2019 won hij de prijs voor beste motorfietstechnicus. Hiervoor reisde hij naar Wenen om zich te meten met jonge technici uit onder meer Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Nederland. Ook heeft hij, met zijn 25 jaar, al heel wat ritten voor historische motoren in Engeland gereden. Kortom, vader en zoon zijn aan elkaar gewaagd en vullen elkaar technisch prima aan!

het motorrijwiel 177
De nagestreefde perfectie is ook terug te zien in de ordelijke en brandschone werkplaats.

Brandschoon

De nagestreefde perfectie is ook terug te zien in de werkplaats en showroom. Het is er ‘ouderwetsch’ ordelijk, alles hangt keurig op zijn plek en het is er ook nog eens brandschoon. De ruime werkplaats van 175 vierkante meter is verdeeld in drie ruimtes. Dat zijn een montageruimte met zeven bruggen en drie grote werkbanken, een verspaningsruimte met een draaibank, een freesbank, een kolomboormachine en een zaagtafel en nog een ruimte met lasapparatuur, een straalcabine en twee klepslijpmachines. Het is het domein waar kleine en grote reparaties en revisies worden uitgevoerd. Ook maakt RHC onderdelen ‘waar niet meer is aan te komen’ met de modernste technieken. Op de bovenverdieping valt meteen de fraaie muurdecoratie op en natuurlijk de verkoopbalie en showroom met zowel een privécollectie als motoren voor de verkoop. Ook bevindt zich hier het magazijn, met een ruime voorraad onderdelen.

Contact

Nieuwsgierig geworden? RHC is te bezoeken van maandag tot en met donderdag (alleen op afspraak) en is op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak geopend en vrijdag en zondag gesloten. Adres: Parallelweg 50, Rijen, tel. +31 6 82057496 en info: www.redhandclassics.com Motorclubs die eens een kijkje willen komen nemen tijdens een clubrit zijn overigens ook van harte welkom, maar dan wordt het wel op prijs gesteld als ze even vooraf afspreken.

Tekst en foto’s: Frank van Oortmerssen.

Bron: tijdschrift ”Het Motorrijwiel” editie 177 | jaargang 31 | MEI – JUN 2022

Winkelwagen
nl_NLNederlands
Scroll naar boven
Chat openen
Hulp nodig?