Rudge Special 500 1934 racer

HMV Rockanje 03-06-2023

Op zaterdag 3 juni 2023 heeft Nick zijn eerste race van het seizoen gereden bij de HMV met deze prachtige Rudge Special racer uit 1934.

Voor dit evenement hebben wij van Red Hand Classics wat voorbereidingen moeten treffen voordat de Rudge weer klaar stond voor dit seizoen. Zo hebben wij van motorolie moeten wisselen I.V.M. dat het merk olie dat we eerst altijd gebruikte helaas niet meer te verkrijgen is in Europa en alleen nog maar in Engeland te krijgen is en dat wordt een dure bezigheid met de invoerheffingen door de Brexit. Na lang zoeken en specificaties naast elkaar te hebben gelegd hebben we uiteindelijk voor Putoline Castor R olie gekozen omdat deze olie het dichtst bij de Morris C50 olie komt omdat de Rudge op methanol loopt kunnen we alleen gebruik maken van Castor olie en geen normale minerale of synthetische olie. na weken testen met mengen van de 2 oliรซn en het mengen van methanol met olie hebben wij de Putoline goedgekeurd voor de motorfiets en hebben we alles grondig gespoeld voordat de olie gebruikt kon worden.

Nick was vrijdag avond al naar Rockanje gereden omdat op zaterdag ochtend al vroeg de inschrijving was en de keuring van de motorfietsen voor het evenement.

Tijdens de training liep de motor goed en heeft Nick even de baan kunnen verkennen omdat ze met alle klasses maar 1,5 uur de tijd hadden om te kunnen trainen. De baan lag er goed bij en er lag geen rotzooi op de baan. Ook waren alle putdeksels netjes met witte kruizen aangegeven waar ze lagen op de baan zodat je goed kon zien waar ze lagen. Achter in het circuit ging de baan van asfalt naar bestrating, hierdoor moet er rustig gereden worden omdat de Rudge alleen een beetje vering heeft in de voorvork en een stijf achterframe heeft.

De eerste race ging goed voor 2 rondes, kort daarna merkte Nick dat hij halverwege het toerengebied vermogen begon te missen en niet verder wilde stijgen in het toerental, na 1 รก 2 rondes verder had Nick besloten om terug te keren naar het rennerskwartier en dus de race niet uit te rijden omdat hij niet wilde dat hij straks meer schade toebrengt aan de Rudge. Nadat de motor afgekoeld was hebben wij de bougie er eens uitgedraaid en al snel zagen we dat de elektrode van de bougie weggebrand was waardoor de methanol de vonk vrijwel weg blies en dus niet door wilde trekken in toeren. gelukkig hadden we nog 2 nieuwe aangepaste bougies bij die we snel konden wisselen zodat Nick het nogmaals kon proberen tijdens de tweede race deze dag.

De tweede race verliep fantastisch, geen problemen meer met dat de motor inhield en hierdoor kon Nick weer goed rijden met de Rudge. Iedere ronde reed Nick steeds beter en harder en kon hij de race uitrijden zonder problemen. Nadat de finishvlag tevoorschijn kwam moest Nick nog een cool down lap rijden met de Rudge. Langs de kant stonden alle toeschouwers en Marshalls te klappen voor deze geweldige dag en voor de mooie races die dag en kon Nick en iedereen uit deze klasse ook even zwaaien naar het publiek.

Uiteindelijk is Nick niet in de punten gevallen omdat hij de eerste race niet uit heeft kunnen rijden. Bij de HMV wordt er niet geracet maar demo gereden. Hierdoor wordt de uitslag geselecteerd op wie de rondes het meest constant hebben gereden en gaat het er niet om wie er als eerst over de finish lijn komt.

Hieronder zijn nog een aantal fotoโ€™s te zien van de race.

Winkelwagen
nl_NLNederlands
Scroll naar boven
Chat openen
Hulp nodig?